Dordrechts museum

Tot en met 8 augustus 2021

LEVEN VAN LEER

De meest complete archeologische leercollectie van Nederland. Niet eerder waren er zoveel archeologische ledervondsten uit de Dordtse bodem bij elkaar te zien!

Voor het eerst in haar geschiedenis toont het Dordrechts Museum archeologische leervondsten uit eigen collectie. Dit is de meest uitgebreide archeologische leercollectie van Nederland, waarvan sommige voorwerpen uniek zijn in Europa.

In Leven van Leer zie je de mooiste middeleeuwse messcheden, tassen, schoenen en wapenuitrusting. Allemaal ruim 700 jaar geleden gemaakt, gedragen of gebruikt.

Ontwerpen van toen en nu

De wonderlijke decoraties op de vondsten vertellen prachtige verhalen. Je ontdekt bijvoorbeeld wat een ‘stillegang’ is en in een paskamer zie je holografische fabeldieren, afkomstig van een van de topvondsten die uniek is in Europa. En op een echte catwalk is de schoenmode uit de 14de en 15de eeuw te zien.

Naast historische schoenen zijn ook drie eigentijdse schoenontwerpen te zien van kunstenaars Arno Coenen, Celine Schroeder en Pieter Zandvliet. In opdracht van het museum lieten zij zich inspireren door de middeleeuwse leerdecoraties en maakten een eigentijds design voor schoenen van nu.

Arno Coenen maakte ook speciaal voor ‘Leven van Leer’ video art waarin hij de beeldtaal uit de middeleeuwen vergelijkt met hedendaagse beeldtaal. https://www.dordrechtsmuseum.nl/

Related