Nieuwsbrief maart 2022

5 maart 2022

                Welkom bij weer een naar ik hoop leuke nieuwsbrief in de griezelige tijd, wat betreft de grillen van Poetin contra de rest van de wereld. 

  

WERK VAN DE MAAND

Poetin heeft niets geleerd van het verleden dat blijkt momenteel wel in de Oekraïne. Daarom heb ik dit werk van fotograaf Paul Bink en mij gekozen tot werk van de maand. Wij zoeken nog naar geschikte expositie ruimtes om deze werken te exposeren.

AUSCHWITZ SERIE
Als beeldend kunstenaar vond ik dat ik met alle verhalen, die ik heb gelezen over de tweede Wereld oorlog, vooral over de slachtoffers een werk moest maken waar ik helemaal in zou duiken, het als het ware proberen te voelen. Iets wat mij erg aangreep was de berg kinderspeelgoed die ik op foto’s van concentratiekamp Auschwitz heb gezien. Niemand komt aan onze kinderen, nou helaas dus wel en nog iedere dag ergens ter Wereld komt men aan onze kinderen. Voor de Expositie 75 jaar Vrede hier in het Buurthus de Spil in Nieuwleusen besloot ik dit als thema voor mijn schilderij, “Alle kinderen verdienen vrijheid” te gebruiken. Natuurlijk wil ik de mensen in een openbaar gebouw niet confronteren met de foto van het kinderspeelgoed die in mijn gedachte staat gegrift, maar met een kleine omweg en gekregen knuffels van een buurmeisje Tess Katoele die ze met pijn in haar hart anders moest weggooien van haar moeder, heb ik een vrolijk aandoend werk gemaakt die er nu dus hangt. Wel heb ik in de tekst onder het werk ongeveer de zelfde omschrijving gegeven over het werk die ik net schreef. Maar toch vond ik het niet genoeg, ik wilde de zinloze ellende die men misschien alleen nog meer kan gebruiken om mensen te laten zien wat een monsters er op Aarde hebben rondgelopen en nog steeds doen, ik wilde er hoe zwaar dit mij ook is gevallen, mij er middels mijn kunnen, nog een werk of meerdere maken. Ik was er meteen uit toen ik foto’s van Auschwitz zag gemaakt door mij bewonderd fotograaf Paul Bink op zijn Facebook pagina zag, die hij maakte toen hij daar afgelopen januari is geweest. Ik schreef hem of hij misschien met mij aan een serie werken wilde werken. Gelukkig was hij meteen enthousiast over het idee, ik opperde dat ik dan over de zwart/wit foto’s met mijn verfstiften het toen wilde terugbrengen op mijn manier. Zijn voorstel was dat ik een keuze moest maken van drie foto’s uit de door de fotograaf gekozen foto’s. Dat werd een foto voor de poort, In een Barak en de vreselijke gaskamer, waar ik zoals u wel zult begrijpen het meest tegenop zag.

Ik heb mij een tijdje opgesloten en mij alleen op deze werken gericht, geen opdrachten of andere dingen tussendoor. De vriendin van Paul had waarschijnlijk een bezoek aan mijn website gebracht, en had zich hard op afgevraagd of ik wel met respect met dit onderwerp zou omgaan. Humor in mijn werk komt in mijn werken normaal vaak voor, maar aan humor heb ik geen moment gedacht toen ik naar oude foto’s van mensen die zijn vermoord op internet ging zoeken, daar is weinig te lachen aan. Ik las zoveel mogelijk over die mensen, vooral voor het werk in de barak, waar iemand naar buiten kijkt, dus eigenlijk naar het heden, een toekomst die er voor hem of haar (ik heb bewust niet voor een vrouw of man gekozen) niet was. Die werd door nazi monsters in achterlijke pakken afgenomen, met hun gemaakte trots uit een boekje. Het ergste vind ik dat men de gore rot moed had en helaas maar al te vaak nog heeft mensen tot niks te willen maken, vernederen en uit eindelijk te vermoorden. Ik werd er tijdens het maken diep triest van en heb geprobeerd mij een klein beetje in te beelden wat al die mensen is aangedaan, en daar is dit drieluik uit voort gekomen. Nu hoop ik dat deze werken van Paul en mij waardig geëxposeerd zullen worden, of ik er nu klaar mee ben? Waarschijnlijk niet….

Bombastus zijn Graphic Novel

Niet zonder enige trots kan ik schrijven dat ik het voorwoord in de strip,”Afscheid van mijn broer” heb geschreven. Een prachtige strip met hardcover uitgegeven door Bombastus zelf. De eerste druk is in 50 exemplaren uitgekomen. Hij kost 22,50. U kunt hem via realbombastus@hotmail.com bij hem bestellen, vergeet vooral niet te vragen of hij er iets in wel tekenen. Deze week is hij vanwege zijn strip uitgeroepen tot Rotterdammert van de week. hier onder een kort filmpje over Bombastus zijn strip gemaakt door Itam van Teeseling van Bureau Beeldrijm.  Voor mij is het extra leuk dat zowel Bombastus en Itam twee goede vrienden zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=TwVfRW0R0SU&feature=emb_logo

Studio Beeldrijm Voor als u zelf een goede presentatie wilt. Studie Beeldrijm werkt over heel Nederland.

Tekening van de maand

Elizabeth Evans Hughes Gossett, de dochter van de Amerikaanse staatsman Charles Evans Hughes, was de eerste Amerikaan en een van de eerste mensen ter wereld die met insuline werd behandeld voor diabetes type 1. Ze kreeg gedurende haar leven meer dan 42.000 insuline-injecties.

 

      Teken nu in voor mijn tweede Roman   

Jawel!!! volgende week wordt mijn tweede absurdistische roman geprint. Mocht u na deze voor publicatie denken, nou die wil ik wel voor 25 Euro, dan kunt u hem bij mij bestellen info@pieterzandvliet.com. Dit boek is alweer het derde boek wat ik met mijn Uitgeverij Ontploft uitbreng.

Hoofdstuk 9 Studio Kunst

Even een beetje kunst in dit boek kan toch geen kwaad, u kunt dit hoofdstuk altijd overslaan, maar dan mist u wel een geweldige show, namelijk Studio Kunst.

Goedenavond dames en heren ik ben uw presentator Jeroen Bosch, met aan de tafel mijn vaste gasten Rembrandt, van Gogh en last but not least Mondriaan, goedenavond heren, blij dat jullie er weer zijn. Jullie hebben het vast al vernomen onze collega Willem de Kooning staat bovenaan van duurst verkochte werken tot op heden met het schilderij Interchange $303.000.000, dat is toch mooi een landgenoot en nog een Rotterdammer ook, die het duurst verkochte werk tot op heden heeft gemaakt. Rembrandt: al had het werk de Wereld gekost, dat maakt het schilderij er niet beter op, de prestatie ligt in het geval van zo’n ordinaire prijslijst, maar bij de veiling en vooral welke rijke malloot het koopt. Het duurste werk is in geen geval een maatstaf of een werk goed of slecht is. Als ik naar dit werk kijk, vraag ik mij af of meneer de Kooning teveel had gezopen, verschrikkelijk het doet pijn aan mijn ogen. Jeroen Bosch; bespeur ik hier enige jaloezie meneer Rembrandt?  Van Gogh; Mijn smaak is het ook niet, maar dat de Kooning lef had staat vast. Mij zegt het ook niks hoor, de prijs van het werk, ik bedoel wij hebben alle vier een museum waar onze werken in pronken, dit in tegenstelling tot Willem de Kooning, dat is een prestatie, dan stel je pas echt iets voor.  Mondriaan; ik sluit mij graag aan bij van Gogh, maar ik ben zeker trots dat een landgenoot nu even bovenaan staat, want ik weet zeker dat er binnenkort weer een andere kunstenaar boven aan dit lijstje komt te staan met een nog absurder bedrag, geen kunstwerk kan dit waard zijn, hoe goed en knap het ook is gemaakt. Geld maakt gek. Jeroen Bosch; we zitten weer lekker in onze azijn zure flow, heerlijk. Wat vinden jullie trouwens van kunstenaar Pieter Zandvliet, dat slaat toch helemaal nergens op en gaat toch echt nergens naar toe, wat ordinair, talentloos, een chronisch gebrek aan klasse, alles wat je nodig hebt om in deze tijd tot de aller grootste te gaan behoren, of heb ik dat mis?  Rembrandt;…… oh die is in slaap gevallen. Lekker verdienen zo.  Van Gogh; ik vind Zandvliet een groot schilder, de grootste schilder van dit moment in Nederland, zijn verfstreken zijn sterk en zitten vol energie, schitterend, hier is over nagedacht en perfect uitgevoerd. Jeroen Bosch; we hebben het hier over Pieter Zandvliet Vincent.  Van Gogh; oh gadverdamme bah, nee ik bedoel natuurlijk Robert Zandvliet.  Mondriaan; hahaha leeft Pieter nog? Jeroen Bosch; jazeker meneer Mondriaan.  Mondriaan; dat betreur ik ten zeerste, zijn werk is totaal overbodig, die jongen moeten ze opsluiten, zijn handen eraf halen en in zijn reet proppen. Dat hij zich kunstenaar durft te noemen, de stompzinnige holbewoner.  Rembrandt; en dan is dat stuk verdriet ook nog in Leiden geboren, gelijk aan mij. Hij zal wel drugs gebruiken en stiekem sodemieteren als zijn vrouw op stap is ,afschuwelijk. Jeroen Bosch; wat leuk, wij zijn voor het eerst ergens over eens.  Rembrandt; laten wij hem volgende week uitnodigen om over zijn ellende, sorry werk te komen praten.  Van Gogh; ja leuk, dan zal hij vast een kogel door zijn kop jagen van verdriet, dat deed ik ook, maar hij zal daar in tegen door niemand herinnert worden hahaha mooi, opdonderen met die nagemaakte. Jeroen Bosch; nou lieve kijkbuis kinderen dit was dan weer een extra korte uitzending van,”Studio Kunst”, het programma waar niemand naar kijkt.  Mondriaan; leuke slogan zelf verzonnen?  Jeroen Bosch; nee.

People with Pieters art: Ruud Timmer uit Purmerend.

                    Nieuwe exposities

Ik ben er helemaal klaar voor en heel erg aan toe.  Dus hierover hopelijk meer in de nieuwsbrief van april.

Vriendelijk groet Pieter Zandvliet

 

Share!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Zandvliet Japan €279,00   Een samenwerking met Pieter Zandvliet mondt altijd uit in een prachtige maar ook interessante Mascolori. Kunst dat je overal mee naartoe...
Meer informatie: https://www.dalfsennet.nl/nieuws/474549/kunstenaar-in-beeld-met-expositie-pieter-zandvliet.html#  
I made this song Little Star by Boetlek Underground Escape for my dearest wife Sandra Tum with my dear friend Serge Epskamp. I hope you will...