Opluchting bij ondernemers: winkels mogen weer open

5 februari 2022

Vechtdal FM
Donald Harpenslager
14 januari 2022
VECHTDAL – De harde lockdown is voorbij, althans voor de niet essentiële winkels en contactberoepen, niet voor de horeca en de culturele sector. Die moeten lijdzaam afwachten tot de Rijksoverheid ergens eind deze maand het sein op groen zet.
Vrijdag maakte premier Rutte tijdens de corona-persconferentie bekend dat met ingang van zaterdag ook de niet essentiële winkels weer open mogen. Cees Lindenburg van de gelijknamige zaak in huishoudelijke artikelen aan het Kerkplein in Dalfsen gaf enkele dagen terug een signaal af op Facebook. ‘Na drie weken van onbetaald verlof openen wij aanstaande zaterdag onze deuren en gaan met nieuw elan aan de slag! Iedereen is van harte welkom!’, aldus de Dalfser ondernemer, niet wetende dat het kabinet de regels zou versoepelen. Het was geen burgerlijke ongehoorzaamheid van Lindenburg, wel een noodkreet omdat de rek er zo langzamerhand wel uit is. Want linksom of rechtsom, ook de schoorsteen van een ondernemer moet roken. Net als veel collega’s zullen Cees en zijn vrouw Willeke zaterdag met een opgelucht gevoel hun winkel openen.
Een aantal horecaondernemers in Dalfsen is tegendraads en gooit de deur zaterdag open, al is het slechts voor een dag. Bij De Zeven Deugden, De Fabriek, ’t Asje, de Hof van Dalfsen, Het Oude Station en Het Boskamp kan men ’s middags na reservering terecht. Of dat ook het geval is in Ommen, Hardenberg en de rest van het Vechtdal, is vooralsnog onduidelijk.
Het Vechtdal telt tientallen (horeca)ondernemers die ondanks diverse overheidsregelingen teren op hun reserves en soms zelfs hun pensioenpotje hebben aangesproken om te kunnen overleven. Een enkeling zit op zwart zaad en ziet de toekomst somber in. Dat de winkels weer open gaan is goed nieuws voor al die zelfstandige ondernemers en hun personeel, maar ook voor de inwoners zelf. Zij kunnen nu weer lokaal hun inkopen doen en hoeven niet langer hun toevlucht te zoeken tot online winkels. Dat is beter voor de lokale middenstand, de leefbaarheid in de dorpen en steden en het milieu. Want die online aankopen komen in de regel van ver en worden bezorgd door onderbetaalde mensen die sinds het uitbreken van de coronapandemie aanzienlijk meer werkdruk ervaren dan daarvoor
Kunstenaar Pieter Zandvliet uit Nieuwleusen pimpte vorig jaar de afgebladderde lantaarnpaal voor de winkel van Lindenburg aan het Kerkplein. Goed voorbeeld deed goed volgen. Verschillende kunstenaars ontfermenden zich over de rest van de lantaarnpalen in het oude centrum (foto: RTV Oost / Max van Olst)

Share!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Zandvliet Japan €279,00   Een samenwerking met Pieter Zandvliet mondt altijd uit in een prachtige maar ook interessante Mascolori. Kunst dat je overal mee naartoe...
Meer informatie: https://www.dalfsennet.nl/nieuws/474549/kunstenaar-in-beeld-met-expositie-pieter-zandvliet.html#  
I made this song Little Star by Boetlek Underground Escape for my dearest wife Sandra Tum with my dear friend Serge Epskamp. I hope you will...